top of page
STScI-01EVSTRG78W19FA95VRQWEF919.png
DC6_3033.jpg

Nordlyset - fra gamle myter til moderne vitenskap

Hva er vakrere på en kald vinternatt enn å få et glimt av nordlyset eller "aurora borealis" som danser over himmelen? Dette fantastiske fenomenet er dypt forankret i mytologien til mange kulturer, og tidligere ble årsakene til nordlys tilskrevet alt fra dansende ånder til Guds vrede. Men ingen mistenkte en forbindelse med Solen før for litt mer enn hundre år siden, da en eksentrisk norsk forsker, Kristian Birkeland, innså at Solen bombarderer jorden med partikler.  

 

I dag observerer vi solen fra satellitter og kan forutsi nordlys. Og forskere bruker bakkebaserte observatorier, sondende raketter og satellitter for å forstå hemmelighetene bak nordlyset - og for bedre å forstå koblingen mellom Solen og Jorden. Med vårt stadig økende teknologibaserte samfunn har denne forskningen også en viktig praktisk betydning.

 

Denne multimediapresentasjonen vil ta publikum gjennom historien til dette fenomenet fra antikken til moderne rombasert vitenskap.

Foredraget inneholder flere klipp fra den prisbelønte  dokumentaren «The Northern Lights - a Magic Experience», i tillegg til fantastiske sanntidsvideoer av nordlyset.  

 

Se en kort trailer her

Z74A1790.jpg

02

Bilde 2021-08-31 kl. 11.27.39.png
Pål BrekkeTEDxArendal-SteinErikGustavsen.jpg

04

bottom of page